Η μεγάλη στιγμή του hot dog

Η μεγάλη στιγμή του hot dog

Από τη Ρόζα Κράμερη
«Την πρώτη φορά που έβαλα hot dog στην κάρτα της Hytra, οι περισσότεροι γελούσαν», ομολογεί ο Νίκος Καραθάνος. «Ενα φαγητό του δρόμου σε εστιατόριο με αστέρι Michelin; Μα, η ουσία είναι στη γεύση. Αν μπορεί κανείς κλείνοντας τα μάτια να θυμηθεί το πρώτο hot dog που έφαγε σε μια καντίνα στην εφηβεία, πέτυχες το στόχο». Τους τελευταίους μήνες, άλλωστε, αυτό που κάποτε ήταν το «βρόμικο» μετά το ξενύχτι και το γήπεδο έχει αποκατασταθεί στη συνείδηση. Οι «αλυσίδες» άλλοθι ανοίγουν σωρηδόν: Το Ηa' Dog στο Χαλάνδρι, το Bluefield Burger από τον Ελληνοαμερικανό Παναγιώτη Κατωπόδη στο Νέο Ψυχικό και το γερμανικό Schweinchen Dick (Τροφαντό Γουρουνάκι) στο Γκάζι. Το χειμώνα, μάλιστα, αναμένεται ενδιαφέρουσα άφιξη και από μεγάλη εταιρεία αλλαντικών.
«Υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση με το θέμα», υποστηρίζει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. «Οι καντίνες σε Μαβίλη, Μιχαλακοπούλου και Πάντειο, ακόμα και οι αλυσίδες "0,70", δεν είναι απαραίτητα βρόμικες επειδή έχουν ταυτιστεί με το "βρόμικο". Το αντίθετο: Μια καλή καντίνα είναι τέχνη. Αρκεί να σέβεσαι αυτό που κάνεις». Ο ίδιος έχει δοκιμάσει το καλύτερο hot dog στη Νέα Υόρκη, όπου το ψωμί ζυμώνεται με γάλα για να είναι αφράτο μέσα έξω, τα λουκάνικα έχουν κρέας -στο hot dog δεν χρειάζεσαι λίπος- και συνοδεύεται με τρία μόνον υλικά: Καραμελωμένα κρεμμύδια, μουστάρδα και κέτσαπ. Το χειμώνα, μάλιστα, ετοιμάζει τη δική του εκδοχή στο μεζεδοπωλείο Εργον, στη Θεσσαλονίκη.
Η μεγάλη στιγμή του hot dog
«Πριν από ένα χρόνο ήταν δύσκολο να βρεις μεγάλη ποικιλία», εξηγεί ο Μιχάλης Κουμπούρης. Οικονομολόγος με ειδίκευση στα Ναυτιλιακά, έχασε τη δουλειά του και αποφάσισε να κάνει το γερμανικό hot dog διάσημο, ανοίγοντας το Schweinchen Dick στο Γκάζι. Κάθε μέρα σερβίρει -μεταξύ πολλών άλλων- και Currywurst, το διασημότερο του Βερολίνου, με σάλτσα κάρι-κέτσαπ, το οποίο εφηύρε η Βερολινέζα Χέρτα Χόιβερ το 1949, όταν δοκίμασε για πρώτη φορά κέτσαπ από τους Βρετανούς στρατιώτες. «Ο πόλεμος ανάμεσα στο σωστό λουκάνικο, το σωστό ψήσιμο, τις σάλτσες και τα συνοδευτικά καλά κρατεί. Θέλει δουλειά και γνώση, όμως, για να ξεφύγουμε από τη λογική τού "απ' όλα"».
«Τους τελευταίους μήνες προσπαθώ μανιωδώς να πείσω τον ιδιοκτήτη του Βill & Coo στη Μύκονο να ανοίξουμε μια αλυσίδα με hot dog», ομολογεί γελώντας ο Αθηναγόρας Κωστάκος. Λάτρης του είδους (από προσωπική διαστροφή), έχει δοκιμάσει το καλύτερο στο εστιατόριο της Warner Bros, στο Λονδίνο. Το καλοκαίρι, μάλιστα, πρότεινε μια πειραματική εκδοχή με ψωμί μπριός, λευκό λουκάνικο γαλοπούλας, μαγιονέζα με wasabi και τραγανά φύκια wakame, που είχε εξαιρετική επιτυχία, ενώ σκέφτεται να μεταφέρει κάτι ανάλογο και στο εστιατόριο Mazi, στο Νότιν Χιλ, που αποδεικνύει ότι υπάρχει και μια άλλη ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό. «Το καλό hot dog κρίνεται στην απλότητα: Καλό ζυμωτό ψωμί, χειροποίητο λουκάνικο χωρίς μπαχάρια, σπιτικές πίκλες και γλυκιά μουστάρδα, κέτσαπ ή μαγιονέζα με κάππαρη και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι». Αναιρώντας, τελικά, τη λαϊκή ρήση «you can't teach an old dog new tricks»...
Kαταταγείτε!
Οι βετεράνοι από το μέτωπο του hot dog -και κάποιοι νεοσύλλεκτοι
Γαλοπούλας με 0-3%
Λουκάνικα από γαλοπούλα με 50% λιγότερα λιπαρά. Οπως θα διαβάσετε και ανωτέρω, οι νεωτεριστές τούς κλείνουν το μάτι. Θα τα βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ.
Φρανκφούρτης από Kοτόπουλο
Hot dog από κρέας κοτόπουλου; Αν έχετε το ένα μάτι στις θερμίδες, δεν θα πείτε όχι. Ακόμα και μόνα τους είναι απολαυστικά, ενώ ετοιμάζονται γρήγορα.
Φρανκφούρτης από Μοσχάρι
Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης από μοσχαρίσιο κρέας με 30% λιγότερα λιπαρά. Θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα τροφίμων.
Serra Marina
Βραστά καπνιστά λουκάνικα με ανακατεργασμένο τυρί. Η ισπανική πρόταση, με ένα διαφορετικό twist και σύνθεση από κοτόπουλο, γαλοπούλα και λιγότερο χοιρινό.
Φρανκφούρτης
Λουκάνικα από χοιρινό κρέας, φτιαγμένα με την αυθεντική συνταγή της Φρανκφούρτης στη χώρα μας. Θα τα βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ.
Wurst - Λουκάνικο μπίρας
Χοιρινό κρέας και λαρδί με αρκετά καρυκεύματα. Μια εναλλακτική πρόταση για το δικό σας hot dog. Βράστε το και στη συνέχεια περάστε το λίγο από το γκριλ.
Dogματισμός
Τα χοτντογκάδικα όπου επιστρέφουμε πάντα
―Καντίνα Μαβίλη: 22 χρόνια με γενιές πιστών. Ωραίο βραστό και σπέσιαλ μαγιονέζα (τηλ. 210-6411198).
Καντίνα Μιχαλακοπούλου: Κοσμοσυρροή τα σαββατοκύριακα. Hot dogs με κρεμμυδάκι τουρσί, και σε delivery (τηλ. 210-7229129).
―Καντίνα Πάντειος: Ειδικεύεται στο λευκό λουκάνικο με καραμελωμένα κρεμμύδια.
―Ιμαλάια: Πέρασμα στο Πασαλιμάνι. Μετά τα μπουζούκια στον Πειραιά, τώρα κατεβαίνουν και από Αθήνα "το όνομα βγήκε από κόντρα με το Εβερεστ (τηλ. 210-4287662).
―Καντίνα Mαύρος: Cult φιγούρα στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης από τα 60's. Το «Azax» με 7 άγνωστα υλικά (πιθανόν λεμόνι-μουστάρδα) που ψεκάζει στα ψωμάκια είναι αστικός μύθος.
―Βluefield Βurger: Νεοϋορκέζικη συνταγή (λόγω καταγωγής) με καραμελωμένα κρεμμύδια, τσένταρ και σάλτσα Jack Daniel's (τηλ. 210-6777739, bfburger.com)
―Ha' Dog: Η πρώτη αλυσίδα. Στο Χαλάνδρι γίνεται το αδιαχώρητο. Ψωμάκι ζυμωμένο με βούτυρο Κερκύρας, ελληνικά λουκάνικα και σπιτικές σάλτσες (τηλ. 210-7772110).

πηγή: imerisia.gr