Φοιτητικά Στέκια ...


Η φοιτητική διασκέδαση έχει άλλη χάρη και άλλη νοοτροπία. Είναι παγιωμένη εδώ και χρόνια σαν μια περίοδο της ζωής κατά την οποία, όλοι όσοι περνούν από το Πανεπιστήμιο, κάνουν πάνω κάτω τα ίδια πράγματα. Κάποια μάλιστα στέκια, γι’ αυτό το λόγο, παραμένουν ζωντανά δεκαετίες ενώ όσα προστίθενται υπάγονται στην φοιτητική κουλτούρα για να ευδοκιμήσουν ως αγαπημένα των φοιτητών. Ιδού μερικά από τα πλέον γνωστά:

Blues στην Πανόρμου. Έχει ένα ξεκάθαρο μουσικό προφίλ και είναι στέκι όλων των blues lovers, ιδίως των φοιτητών. Οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού Νίκος Καρέλλος και Φώτης Ξενάκης παίζουν μόνο blues από τη μεγάλη δισκοθήκη τους που περιλαμβάνει εκατοντάδες βινίλια. Εσείς χαλαρώστε στην μπάρα και τα μαρμάρινα τραπεζάκια, χαζεύοντας τις δεκάδες φωτογραφίες από blues συναυλίες (αρκετές τις έχει τραβήξει όλα αυτά τα χρόνια ο Νίκος Καρέλλος) αλλά και τα κολάζ με δημοσιεύματα εφημερίδων για την αμερικανική blues σκηνή, παλιά εξώφυλλα δίσκων και αφίσες με τις μορφές των μουσικών θρύλων του είδους. Οι τιμές είναι λογικές. Ενδεικτικά οι μπίρες κοστίζουν 4-5 ευρώ, τα ποτά 6,50 - 8 και τα κοκτέιλ 7. Πανόρμου 20, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6433372.

Jasmin στη Μιχαλακοπούλου. Παραμένει πιστό στην ιδρυτική του "ροκ διακήρυξη" χωρίς να αλλάξει τη φιλοσοφία του στο ελάχιστο, και ας έχουν περάσει 14 χρόνια. Το Jasmin εξακολουθεί να είναι- ένα από τα αυθεντικότερα ροκ κλαμπ της πόλης! Το Jasmin λειτουργεί καθημερινά από τις 22:00 μέχρι αργά, ανάλογα πάντα με τη διάθεση του κόσμου. Μιχαλακοπούλου και Αλεξανδρουπόλεως 52, Αμπελόκηποι

Revenge of Rock στην Αλεξάνδρας. Είναι γνήσιο μεταλλάδικο όπου ακούτε «σκληρούς» ήχους. Χαμηλός φωτισμός, άδεια τραπέζια και το video wall. Η μουσική είναι πολύ δυνατή. Οι τοίχοι - καθρέφτες έχουν «μπορντούρα» από σιδερένια καρφιά. Ανάμεσά τους θα διακρίνετε μια ηλεκτρική κιθάρα, πάνω από το μπαρ σκiτσα των Iron Maiden και των Κiss, πίσω από τον dj ένα κολάζ από εξώφυλλα δίσκων συγκροτημάτων. Το κόκκινο και το μαύρο επικρατούν στο χώρο. Ώρα προσέλευσης κατά κανόνα μετά τη 1 τα μεσάνυχτα και φινάλε πολλές φορές στις 8 το πρωί. Λ. Αλεξάνδρας 34, 2108830693.

Ιπποπόταμος μεταξύ Εξαρχείων και Κολωνακίου. Το παμπάλαιο μπαρ της οδού Δελφών, ήταν το κέντρο της κουλτούρας και της διανόησης για τη δεκαετία του ‘70. Σήμερα βρίσκεται ακόμα δίπλα στο ξακουστό και lounge Εν Δελφοίς, στο artistic Mommy's και το ιταλικό εστιατόριο Il Postino. Φοιτητές και γιάπηδες συνυπάρχουν ευχάριστα με αυτούς που χαλαρώνουν πίνοντας μπίρα από το απέναντι καπνοπωλείο.
Το κλασσικό Χασάν στα Εξάρχεια. Είναι ένα cool καφενείο για ατίθασα νιάτα. Πολύ κοντά στο κέντρο και στην Cafeina που αρέσει στους φοιτητές. Απλά πιείτε καφεδάκι και ετοιμαστείτε για άλλα μέρη. Λόντου & Μεσολογγίου στον πεζόδρομο.
Σταύλος στο Θησείο. Κλασικά και μοντέρνα rock ακούσματα, καλή σύγχρονη μουσική. Την επιμέλεια έχουν διάφοροι DJ με επικεφαλής το Βίκτορα, που θεωρείται από τους καλύτερους rock DJ της πόλης. Επίσης, στο Στάβλο γίνονται επιλεκτικά live (ethnic, jazz, ακουστικό rock). Το όνομά του το οφείλει στην προηγούμενη χρήση του χώρου. Ο Οθωνας τον χρησιμοποιούσε ως στάβλο. Στη συνέχεια λειτούργησε ως φυλακή, οικοτροφείο, δημοτικό σχολείο, κινηματογραφικό στούντιο, μέχρι να γίνει το μπαρ που όλοι γνωρίζουμε. Σήμερα ο Στάβλος θεωρείται σημείο αναφοράς για την περιοχή του Θησείου. Ηρακλειδών 10, Θησείο.

Φυσικά οι φοιτητές είναι πιο επιρρεπείς στην αμαρτία που λέγεται «βρώμικο» όταν ξενυχτούν και κάποια στιγμή πεινάσουν. Τότε καταφεύγουν στα «Ιμαλάια» στην Πειραϊκή και στο βρώμικο της οδού Μιχαλακοπούλου.

Ψυρρή... παγωτομανία. Άρκετούς fans φοιτητές έχει και η πέντε ετών «Παγωτομανία». Το 2003 ξεκίνησε στου Ψυρρή μια ιδέα για άριστης ποιότητας παγωτό, φτιαγμένο με τα καλύτερα ποιοτικά υλικά και με συνταγές για γεύσεις που ξεκινούσαν από τον περασμένο αιώνα. Μια πανδαισία γεύσεων. Κάθε μια ξεχωριστή. 150 τουλάχιστον γεύσεις από τις οποίες δεν μπορείς να ξεχωρίσεις καμία, καθώς κάθε μια είναι ιδιαίτερη. Όσο περνά ο χρόνος, η εμπειρία και η φαντασία δημιουργεί καινούργιες. Έτσι ο φοιτητόκοσμος σπεύδει μόλις θελήσει να γλυκαθεί. Τάκη και Ασώπου, Ψυρρή.
Θηρίο στου Ψυρρή. Είναι κυριολεκτικά μια «τρύπα», γι' αυτό θα πρέπει να πάτε από νωρίς. Θεωρείται ένα απ' τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της περιοχής και βρίσκεται μόλις ένα τετράγωνο μακριά απ' την κεντρική πλατεία του Ψυρρή. Η μουσική είναι "freestyle" και κυμαίνεται από κλασική ροκ έως alternative και jazzy funk. Και το καλύτερο είναι ότι δεν υπάρχει τιμή εισόδου. Θα ήταν φρόνιμο βεβαίως να εμφανίζεστε στην πόρτα ως μικρότερες παρέες. Λεπενιώτου 1, Ψυρρή.

Σκόλιον. Ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά και μπαλάντες, που θα ακούσετε Παρασκευή και Σάββατο. Σπιτική αίσθηση και παρεΐστικη ατμόσφαιρα με τη συνοδεία αυθεντικής ελληνικής κουζίνας και τη δική σας καλύτερη διάθεση είναι η συνταγή για μοναδικές φοιτητικές νύχτες κεφιού. Κατσικογιάννη 5/Ψυρρή, 210 3246098.

Δήμητρα. Σε αντίστοιχο ρεμπέτικο κλίμα αλλά με πιο τσουχτερές τιμές υπάρχει ένα στέκι που βγάζει καρεκλίτσες στην πλατεία. Εκεί θα δείτε αρκετούς συμφοιτητές σας. Πλατεία Μοναστηριακίου, δίπλα στον Μπαϊρακτάρη.

Μεγάλο στέκι φοιτητών είναι και οι περίφημες «Αρχιτεκτονικές». Η Αρχιτεκτονικη στο Νέος Κόσμος μοιάζει σε στυλ με το Σταυρό του Νότου, αφού έχει live και rock ατμόσφαιρα. Η Αρχιτεκτονικη Ζωγραφου (στην οδό Ούλωφ Πάλμε είναι φοιτητο-καφετέρια/barάκι στον κάτω όροφο και liveάδικο για ανερχόμενα, άγνωστα σχεδόν, ροκ ελληνικά συγκροτήματα στον επάνω όροφο.

Σταυρός του Νότου (Νέος Κόσμος). Όταν το 1995 ξεκίνησε να λειτουργεί «ο Σταυρός Του Νότου», στο στενάκι «Θαρρύπου», κάθετο στη Φραντζή, κανείς δεν πίστευε την εξέλιξή του. Τελικά το Αθηναϊκό κοινό βρήκε ένα μικρό στέκι για να ακούει και να απολαμβάνει ελληνική και ξένη rock μουσική. Το «Club» , η δεύτερη σκηνή του Σταυρού του Νότου, η οποία εγκαινιάστηκε το 1999, με τη σειρά της επέβαλλε τον «ονομαστικό» διαχωρισμό της από την πρώτη-αρχική σκηνή του, την οποία στο εξής θα ονομάζουμε «rock stage». Η τρίτη σκηνή που γεννήθηκε από τους καρπούς, του "Σταυρού" και εγκαινιάστηκε δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας χιλιετίας, ονομάστηκε «απέναντι». Γιατί πήρε αυτό το όνομα; Πρόκειται για ένα καινούργιο χώρο που βρίσκεται «απέναντι» από το «rock stage» και το «Club», επί της οδού Φραντζή. Οι συντελεστές του είναι το σταθερό του σχήμα, νέα παιδία, που με τις υπέροχες φωνές τους και το πάθος τους ξεκινάνε από έντεχνα, μελωδικά τραγούδια που μας έχουν χαρίσει κατά καιρούς καλλιτέχνες όπως ο Κότσιρας, η Αρβανιτάκη, ο Μάλαμας κ.α., και τελικά μας παρασύρουν σε «άλλους» καιρούς. Αυτούς του Γιώργου Ζαμπέτα, του Στέλιου Καζαντζίδη, του Μανώλη Χιώτη και όλων αυτών που άφησαν εποχή στο καλλιτεχνικό στερέωμα και στο καλό, λαϊκό τραγούδι.

5/4 (Μικρολίμανο). Ένας χώρος φτιαγμένος από μουσικούς για όλους όσους θέλουν να απολαύσουν σωστή μουσική από τα καλύτερα μουσικά σύνολα της πόλης, σε διάφορα στυλ. Disco, Dance, Funk, Soul, Jazz, Blues, Classic και ελληνικό Rock. Διασκεδάστε καθημερινά από τις 22.00. Φιλίππου 14, Μικρολίμανο, τηλ. 210-4830355, 6979243104.

An club (Εξάρχεια). Ο χώρος είναι μεγάλος και διαθέτει δυο πατώματα. Υπάρχουν όλα τα είδη μουσικής για όλα πραγματικά τα γούστα. Εξάρχεια, Σολωμού 13-15, τηλ. 210 33 05 056. 

Gagarin (Λιοσιων). Στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην οδό Λιοσίων 205, λειτουργεί ο πιο σύγχρονος συναυλιακός χώρος της Eλλάδας, ένα venue κατασκευασμένο με τις προδιαγραφές του 21ου αιώνα. Χωρητικότητας 1.200 ορθίων ή 600 καθήμενων, το GAGARIN 205 δεν είναι ένα ακόμη «μαγαζί», αλλά ένας πολυχώρος που φιλοξενεί με τις πιο απαιτητικές αξιώσεις συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, ειδικές εκδηλώσεις και happenings. Εγκαινιάζοντας τη δραστηριότητά του στις 27 Σεπτεμβρίου του 2002, με την πρώτη εμφάνιση του Barry Adamson στην Ελλάδα, το Gagarin 205 Live Music Space διανύει ήδη τρεις σεζόν λειτουργίας που, σύμφωνα με την πλειοψηφία των media στο μουσικό χώρο, ανήκαν δικαιωματικά στην ASTRA και στο Gagarin 205 Live Music Space, τόσο καλλιτεχνικά όσο και σε επίπεδο παραγωγής. Ο χώρος φιλοξένησε σημαντικά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής αλλά και του ελληνικού χώρου, σε άρτιες παραγωγές, ενώ ο άριστος ήχος και ο άψογος κλιματισμός ικανοποίησαν τόσο τους θεατές όσο και τους δημοσιογράφους που υποδέχτηκαν το νέο πολυχώρο της πόλης με σχόλια κάτι παραπάνω από θετικά. Λιοσίων 203-205, ΑΘΗΝΑ, 104 45 , τηλ.: 210 8547 601-2.
Μπαράκι του Βασίλη (για πιο Light-ακουστικά Live). Το μπαράκι ξεκίνησε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 ως χώρος. Αρχικά ήταν αυτό που λέει το όνομά του και η παλιά επιγραφή στο ιστορικό κτίριο της Ζωοδόχου Πηγής: μπαράκι. Από το αυτοσχέδιο πάλκο πέρασαν όλοι οι μουσικοί που χαρακτήρισαν την άνθιση του παραδοσιακού ήχου στη δεκαετία του 90. Εδώ παρουσίασε ο Ross Daly όλες τις δουλειές του, έπαιξε και πειραματίστηκε με τους μαθητές του αλλά και με εκλεκτούς φίλους του. Από το μπαράκι ξεκίνησαν πολλοί άνθρωποι που υπηρετούν σήμερα την ελληνική μουσική είτε ως μουσικοί, είτε ως τραγουδιστές, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τους Συνήθεις Ύποπτους και το Χρήστο Θηβαίο. Πάντως η φυσιογνωμία του μαγαζιού μένει η ίδια: Ζωντανή μουσική χωρίς μικρόφωνα. Η παραδοσιακή μουσική, το έντεχνο τραγούδι, οι σύγχρονες τάσεις , το θέατρο, όλα βρίσκουν το χώρο και τη θέση τους. Μακριά από την αγοραία αισθητική και τους ψυχαναγκασμούς της ντε-και-καλά διασκέδασης γίνεται μια προσπάθεια για ουσιαστική ψυχαγωγία και επικοινωνία. Διδότου 3, Κολωνάκι, τηλ. 210-3623625.

Mikes Irish Bar (Αμπελόκηποι). Το bar είναι δίπλα στο πιο χαρακτηριστικό κτίριο της περιοχής (Athens Tower) και προσβάσιμο με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Οργανώνονται και βραδιές Karaoke για να ανακαλύψετε το ταλέντο σας! Mπορείτε να πάρετε το μικρόφωνο και ν’ ανεβείτε στη σκηνή του Mike’s, τραγουδώντας αγαπημένα σας τραγούδια. Σινώπης 6, Πύργος Αθηνών Αμπελόκηποι.

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το Rodeo Live Club (πλατεία Βικτωρίας, http://rodeoclub.lives.gr/ ), το In Vivo (Εξάρχεια, Χαρ. Τρικούπη 79 & Μεθώνης, τηλ. 210 3822103) από Πέμπτη ως Σάββατο από τις 19.00 με έναρξη του live 23.00 και είσοδο 6 ευρώ, το after dark(Κέντρο), τους Βάτραχους (Κέντρο), το Blue Cafe στην Πατησίων κοντά στον ΟΤΕ, Cafe Sante στην Αγ.Γλυκερίας στο Γαλάτσι και το Underworld (Κέντρο). Σε αυτά τα στέκια οι φοιτητές ζουν τη δική τους, χαρακτηριστικά οριοθετημένη, “Dolce Vita”…

Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

πηγή: otenet.gr